Brist

brist intro

Ako ste u potrazi za mirnim primorskim mjestom za opuštanje i uživanje u suncu i moru bez gužve, onda je Brist idealno mjesto za vas. Smješten na spektakularnoj Makarskoj rivijeri, udaljen 40 km od Makarske, nalazi se između dramatičnog Biokova i zadivljujućeg Jadrana.

Smjestio se uz samu obalu sa svojih 450 stanovnika.

Brist je šarmantno malo mjesto sa brojnim povijesnim i kulturnim spomenicima za istraživanje kao što su srednjovjekovne grobnice, lokalno poznat kao turski grob i barokna crkva Sv. Margareta.

Ime mjesta potječe od stabla brijesta, a prvi je put zabilježeno 1571. godine ali je znatno starije o čemu svjedoče brojni arheološki nalazi. Na stare tragove naselja na prostoru Brista ukazuje i srednjovjekovni stećak u starom selu, iznad današnjeg naselja.

Stećak je ukrašen, a narod ga je nazvao turskim grobom.

U starom selu nalazi se crkva Sv.Margarite za koju se pretpostavlja da je podignuta u 15. stoljeću. Od nje je sačuvana apsida s gotičkim svodom, uklopljena u ruševnu baroknu crkvu. Oko crkve su ostaci starog naselja i kamenih kuća.

U apsidi crkve nalaze se nadgrobne ploče obitelji Kačić.

U jednoj od kamenih kuća u blizini crkve prema predaji se rodio Andrija Kačić Miošić, jedan od najpoznatijih dalmatinskih pjesnika, autor pismarice 'Razgovor uodni naroda slovinskog'.

Brist je rodno mjesto još nekoliko značajnih ličnosti hrvatske kulture, među kojima posebno mjesto zauzima Mladen Veža, jedan od najznačajnijih hrvatskih slikara novijeg doba. Mladen Veža je većinu svojih radova sa motivima iz Brista poklonio samostanu u Zaostrogu, u čijem su stalnom postavu.

Od nje je sačuvana apsida s gotičkim svodom, uklopljena u ruševnu baroknu crkvu. U apsidi su nadgrobne ploče obitelji Kačić. Oko crkve su ostaci starog naselja i kamenih kuća.

Brist plan


PLAŽE U BRISTU

Većinu turista u Brist privlači plavetnilo Jadranskog mora. More u Bristu je kristalno čisto, a „okrugle“ šljunčane plaže su pristupačne za noge.

Za one dane kada je previše hladno za kupanje, možete napraviti vožnju biciklom prema planini, gdje ćete doći na prekrasni panoramski pogled na more i bezbroj otoka. Obavezno ponesite svoj fotoaparat, kako bi mogli „uloviti“ prave trenutke.

Kada je riječ o gastronomiji, Brist je ribarsko mjesto, tako da je autentična dalmatinska riblja kuhinja na svakom meniju u lokalnim restoranima. Svakako probajte crni rižoto i brancin na žaru, oba su srce dalmatinske kuhinje.


IZLETI U OKOLICU I VOŽNJA BRODOM

Brist se nalazi u neposrednoj blizini Gradca i Podace, a možete i kratkom vožnjom brodom doći do svjetski poznatog Hvara. Ako se želite voziti malo dalje, Brist se nalazi između Splita i Dubrovnika, tako da ih možete posjetiti kao jednodnevni izlet.

View the embedded image gallery online at:
https://www.villa-lara.eu/index.php/hr/brist#sigProId4699ab076f